14 Şubat 2013 Perşembe

"Ayvalık Mutfağı"




Ülkemizin zengin mutfaklarından birine sahip olan Ayvalık yöresine ait  yemek tariflerinin yer aldığı bir kitap, "Kydonia Ayvalık Mutfağı Ege'nin Arka Bahçesi". Yazarı Erkan Acurol, Ayvalık yöresine özgü mutfağı mahalle aralarına girip kapı kapı dolaşarak araştırmış, Ayvalık içinde ve Cunda adasındaki lokantaların mutfaklarına girerek tarifler almış. Yazarın kendi sözleriyle "Baharatsız ve az baharatlı yemeklerin yanı sıra zeytinyağının çiğ olarak tüketilmesi yörenin yemeklerine ayrı bir tat ve lezzet verir". 



Ayvalık yemeklerini çok seven bir kişi olarak ben kitabı çok sevdim ve hatta kitapta yer alan "kabuğu ve içi ile portakal reçeli" tarifi ile portakal reçeli hazırladım. Gerçekten güzel oldu.


Kitapta, kabak çiçeği dolması, kalçunya, pırasa kavurma, sap ve kabuğu ile enginarlı bakla, lor tatlısı, sakızlı kurabiye gibi yöreye özgü çok güzel ve değişik tarifler var ve tarifler, basit ve pratik bir şekilde hazırlanmış. Özellikle Ayvalık mutfağı meraklılarına tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder